Wizyta delegacji DIT w Umbrii
W terminie 10-14.05.2017 przedstawiciele kilku biur zrzeszonych w DIT uczestniczyli w fam tripie zorganizowanym przez Organizację Turystyczną Umbrii. Zaproszenie do Umbrii było wynikiem kontaktów nawiązanych w czasie Międzynarodowych Targów Turystycznych, które odbyły się w lutym w naszej Hali Stulecia. Delegacja z Umbrii przyjechała tu w poszukiwaniu nowych klientów z Polski. Zachęceni szeroką obecnością polskich turystów w Rzymie, włoskich Dolomitach czy bajkowej Toskanii postanowili przybliżyć i zachęcić do odwiedzin przez naszych rodaków Umbrii – pięknego regionu położonego w środkowych Włoszech i nazywanym „zielonym sercem Włoch” z racji bogatej, wszechobecnej w tym regionie zieleni.
Połączenie do Umbrii jest bardzo korzystne, wystarczy niedrogi bilet lotniczy bezpośrednio z Wrocławia do Bolonii, następnie około 2-godzinny transfer i już jesteśmy w otoczeniu umbryjskiej przyrody. Inną alternatywą jest przelot do Rzymu, ale bilety do Rzymu są zwykle droższe.
Umbria to połączenie wielowiekowych zabytków, wspaniałej przyrody i przepysznej kuchni.
Niemalże wszędzie obecne są zabytki z parusetletnią historią, wielkie wrażenie zrobiły na nas zwiedzane średniowieczne miasteczka i miejscowości jak Citta di Castello, Scheggino, Narni czy San Gemini jak również tętniąca życiem stolica Umbrii – Perugia i znany przede wszystkim z pielgrzymek do Św. Franciszka Asyż.
Umbria to również wspaniałe winnice i gaje oliwne. Malowniczo rozciągają się na umbryjskich zboczach. Degustacje win i oliwy należą do największych tutejszych atrakcji. My też mieliśmy okazję popróbować umbryjskich win i oliwy. Podobała nam się zwłaszcza winnica Perticaia w Montefalco. Oprócz wspaniałego wina mogliśmy podelektować się regionalnymi produktami, wytwarzanymi w bezpośrednim sąsiedztwie winnicy takimi jak sałatki z soczewicy, fasoli czy wyrobami wędliniarskimi.
W regionie panuje prawdziwa moda na ekologiczne jedzenie, potoczna nazwa takich wyrobów to „eating 0 km” czyli jedzenie wytwarzane na miejscu, bez dalekiego transportu. W każdym z odwiedzanych miejsc mieliśmy możliwość próbowania lokalnych, świeżych, ekologicznych potraw, prawdziwa uczta dla podniebienia!
Oprócz przyjemności trzeba było też popracować. Odbyliśmy 2 kilkugodzinne workshopy z miejscowymi przedsiębiorcami – dostawcami takich usług jak zakwaterowanie, wyżywienie, transport, przewodnictwo, aktywności, czyli to wszystko co jest potrzebne do zorganizowania przyjazdu. Zainteresowanie workshopem przerosło nasze najśmielsze oczekiwania!
Wszystkie te elementy razem sprawiły, że Umbria ze swoimi walorami turystycznymi i chętnymi do współpracy przedsiębiorcami wydaje się świetnym celem podróży dla wszystkich tych, którzy poszukują ciągle czegoś innego i nowego lub pragną po prostu pobyć wśród przyrody w ciepłym klimacie, otoczeni zabytkami i nakarmieni świeżymi, lokalnymi specjałami.
Tekst: Alina Chrzanowska-Buczek
Zdjęcia: Danuta Nawrocka-Ślażyk