25 Jubileuszowe Międzynarodowe Targi turystyczne TT Warsaw.

Jak na Jubileusz przystało targi wróciły do Pałacu Kultury i Nauki w samym sercu Warszawy. Ponad 500 wystawców z 51 krajów a krajem partnerskim była POLSKA.

Na uroczystym otwarciu całe kierownictwo Ministerstwa Sportu i Turystyki na czele z Ministrem Witoldem Bańką. Lista gości była długa. Jak przy Jubileuszach było kilka przemów, a później pani Prezes Urszula Potęga dziękowała tym którzy współpracowali lub współtworzyli targi przez cały okres 25 lecia. W dalszej kolejności były podziękowania i dyplomy dla wielu instytucji i organizacji, które przyczyniają się do funkcjonowania targów.

Wśród tej grupy znalazła się Izba Turystyki Rzeczypospolitej Polskiej i Warszawska Izba Turystyki. W końcowej fazie uroczystości był moment, kiedy role się odwróciły i to my mogliśmy podziękować na ręce pani Prezes za te 25 lat w służbie polskiej turystyki. Kolega Marek Ciechanowski wręczył dla MT Targi Polska „Złotą Honorową Odznakę ITRP” , która została przyznana przez Radę Krajową ITRP w Świdnicy w dniu 18.10.2017 za szczególny wkład w rozwój polskiej turystyki i wspieranie samorządu gospodarczego działającego w turystyce. Dyplom i statuetkę okazjonalną od Warszawskiej Izby Turystyki wręczali koledzy Andrzej Szymański – Prezes WIT oraz Andrzej Żukowski –Wiceprezes WIT.

Uroczystość otwarcia zakończyła się po 90 minutach. ITRP i WIT miały wspólne stoisko na który wystawiali się członkowie WIT, a na części ITRP wyłożyli materiały członkowie z innych Izb.

Z rozmów z wystawcami można było odnieść wrażenie, że bardzo chętnie znów przyjadą do Warszawy, a najlepiej na targi, które zostaną zlokalizowane w centrum Warszawy. W czasie targów odbyło się kilka prezentacji, spotkań i dyskusji, gdzie można było rozmawiać o turystyce wyjazdowej czy przyjazdowej. Gala wieczorna z okazji 25 lat TT Warsaw i spotkanie wystawców odbyło się w Hotelu Marriott. Wręczono nagrody dla najlepszego stoiska na targach. Konkurs ten organizują Targi i Wiadomości Turystyczne, a ceremonię prowadziła pani Jagoda Walczak. Później na scenie pojawili się przedstawiciele POT, gdyż wręczano certyfikaty Polskiej Organizacji Turystycznej, a członkiem Kapituły był Prezes ITRP Marek Ciechanowski.

Zgodnie z protokołem do piętnastej edycji Konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny zgłoszono 45 kandydatur pretendentów do Certyfikatu POT oraz 9 do Złotego Certyfikatu. Grono kapituły obradujące pod przewodnictwem Jacka Janowskiego, dyrektora Departamentu Produktu Turystycznego i Współpracy Regionalnej POT wyłoniło tegorocznych laureatów, którym prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk wręczył Certyfikaty POT.W głosowaniu kapituła wybrała 10 produktów turystycznych, które nagrodzono Certyfikatem POT, jednemu przyznano wyróżnienie. Certyfikaty POT 2017 otrzymały następujące produkty turystyczne: Zoo Safari Borysew, Zamojska Twierdza Atrakcji, Zamek Królewski w Chęcinach, Wycieczka wodami rzek SAN, Pałac i Folwark Galiny, Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy, Muzeum Mydła i Historii Brudu w Bydgoszczy, Muzeum Górnictwa Węglowego – Kopalnia Guido w Zabrzu, Europejski Centrum Solidarności w Gdańsku, Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, Zamek Książęcy Niemodlin. Wyróżnienie otrzymał Królewski Ogród Światła przy pałacu w Wilanowie.

Najważniejszy ZŁOTY CERTYFIKAT POT otrzymało Żywe Muzeum Piernika w Toruniu zgłoszone przez Kujawsko-Pomorska Regionalną Organizację Turystyczną. Nagrodę odbierali właściciele Muzeum: Elżbieta i Andrzej Olszewscy.

Pierwsze muzeum piernika w Europie mieści się przy ul. Rabiańskiej, między Rynkiem Staromiejskim a Wisłą, w okolicy katedry i domu Kopernika Na piętrze zabytkowego spichrza działa XVI-wieczna piernikarnia, gdzie zwiedzający mogą obejrzeć sposób wyrobu toruńskiego specjału i przede wszystkim sami wziąć udział w procesie jego powstawania. Pod okiem mistrza piernikarskiego, zgodnie z przekazywanymi w stylizowanej staropolszczyźnie wskazówkami, zwiedzający dobierają przyprawy, ucierają korzenie, przesiewają mąkę. Następnie własnoręcznie łączą składniki, wyrabiają ciasto i kształtują je, mogąc przy tym korzystać ze specjalnych ozdobnych form. Jest to muzeum, które angażuje wszystkie zmysły, nie tylko wzrok. W pomieszczeniu unoszą się zapachy imbiru, kardamonu i innych przypraw, a po włożeniu pierników na 50 zdrowasiek do specjalnego pieca wypieki są gotowe do zjedzenia lub zabrania ze sobą na pamiątkę. W pełnym klimatu wnętrzu znajduje się również sklepik z pamiątkami i kawiarenka. Do muzeum często przychodzą dzieci. Dla nich takie doświadczenie jest szczególnie niezwykłe. Utworzenie Żywego Muzeum Piernika w Toruniu współfinansowano ze środków Unii Europejskiej oraz środków krajowych w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw, dzięki wsparciu Kujawsko-Pomorskiego Funduszu Pożyczkowego i Toruńskiego Funduszu Poręczeń Kredytowych.

Do zobaczenia i do spotkania na 26 Międzynarodowych Targach Turystycznych w Warszawie.