DELEGACJA DIT W GRUZJI

W dniach 10-15 maja 2017 w gruzińskim regionie Adjara przebywała delegacja Dolnośląskiego Urzędu Marszałkowskiego oraz delegacja Dolnośląskiej Izby Turystyki.

W programie “podgrupy turystycznej” znalazły się między innymi: spotkanie z przedstawicielami Departamentu Turystyki regionu Adjara, spotkania z lokalnymi biurami podróży oraz program studyjny, pozwalający zapoznać się z bazą hotelową oraz budowaną stacją narciarską na przełęczy Goderdzi. Równolegle odbywało się również Gruzińsko- Polskie Forum biznesowe oraz targi turystyczne Expo Batumi Travel, w trakcie których prezentował się także region dolnośląski.

Batumi, jak i cały region dynamicznie się w ciągu ostatnich lat rozwijało. Już krótki spacer po mieście pozwolił stwierdzić , że w mieście poprawiła się infrastruktura, pojawiły się znane sieci hotelowe, jak Hilton, Sheraton, Radisson a wiele lokalnych hoteli odnowiono lub wyremontowano. Niewątpliwą ozdobą miasta jest nadmorski Park założony pod koniec XIX w. przez francuskiego ogrodnika Michaela d’Alfonsa. Na obrzeżach miasta położony jest również duży i chętnie odwiedzany przez turystów Ogród Botaniczny a jedną z głównych atrakcji Batumi jest delfinarium, gdzie można podziwiać fascynujące pokazy delfinów.

Wyjeżdżając z Batumi w kierunku oddalonej ok 110 km przełęczy Goderdzi, można poznać prawdziwie dzikie oblicze Gruzji. Już po kilkudziesięciu kilometrach droga znacznie się zwęża , staje się bardzo kręta, dziurawa a na 30 km przed celem…w ogóle zanika. To powoduje, że tą nie tak duża przecież odległość pokonuje się w prawie 5 godzin!

Pełen wrażeń pobyt w Batumi zakończyła wizyta w lokalnej wytwórni wina, produkowano wg bardzo starej i unikalnej w świecie technologii- we wkopanych w ziemię amforach. Gruzini szczycą się, że najstarsze udokumentowane miejsca produkcji wina sprzed 8000 lat, znaleziono właśnie w Gruzji… Jak wino, to i słynne gruzińskie toasty wygłaszane przez gospodarza-Tamadę a także wspaniałe gruzińskie jedzenie, oparte głównie na lokalnych produktach. Ten klimat i smaki Gruzji na długo pozostają w pamięci tych, którzy odwiedzają ten niewielki ale dający wiele wrażeń kraj. W biurze DIT można uzyskać kontakt do gruzińskich biur oraz hoteli.